vrijdag 10 mei 2013

De weg naar een gezonde levensstijl!


Ik ben al een tijdje bezig met het aanpassen van mijn eetpatroon. Niet omdat ik af wil vallen, maar omdat ik een gezond leefpatroon belangrijk vind, en daar hoort dus ook gezond eten bij. Want wat is er nou fijner dan jezelf te verwennen met allerlei gezonde dingen en je daarna óók nog eens fit te voelen? 

Nu denken veel mensen bij gezond eten meteen aan afvallen. Dit is dus een groot misverstand! Gezond eten betekent niet dat je nóóit meer chocola, chips of andere ongezonde voedingsmiddelen mag eten, maar wél dat je hiermee mindert en de ongezonde snacks zoveel mogelijk vervangt door gezondere alternatieven. Het is daarbij juist wél belangrijk dat je lichaam voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt, maar dan door middel van het nuttigen van gezondere voedingsmiddelen. De keren dát je dan een ongezonde snack nuttigt, zul je er ook veel meer van genieten! Het kan zelfs zo zijn dat je na een tijdje helemaal geen behoefte meer hebt aan ongezonde snacks als je een aantal lekkere gezonde alternatieven hebt gevonden. Lees gauw verder!

Voor sommige mensen is het erg lastig om te beginnen met het aanpassen van hun eetpatroon. Als je het gewend bent om op het moment dat je trek krijgt direct te grijpen naar ongezonde snacks, is het moeilijk om dit in één keer te veranderen. Ga voor jezelf na op welke momenten jij altijd grijpt naar iets ongezonds. Is dit bijvoorbeeld als je op school of op je werk bent en de snacks uit de automaat of kantine niet kan weerstaan? Hoe komt dit? Vaak omdat je te weinig eten bij je hebt.

Hoe kun je beginnen met het veranderen van je eetpatroon? Er zijn een aantal dingen die je redelijk gemakkelijk kunt veranderen.

 • Zorg dat je elke dag stevig ontbijt om vaste tijdstippen. Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is dan ook zeker belangrijk om je ontbijt niet over te slaan! Als je dit wel doet dan zul je zien dat je later op de dag meer zin krijgt in zoete ongezonde dingen. Met een stevig ontbijt, zul je zien dat je de rest van de dag veel beter functioneert.
 • Ga op zoek verantwoorde tussendoortjes die én gezond zijn én lekker. Tussendoortjes die de ongezonde snacks vervangen, maar toch goed vullen, zodat je niet na een half uur alwéér trek hebt.
  Hieronder een aantal voorbeelden van gezonde tussendoortjes:
  1. Ongezouten noten(mix). Mocht je de overgang van bijvoorbeeld chips naar ongezouten noten te groot vinden, dan kun je ook eerst gaan voor de gezouten versie. Noten bevatten veel onverzadigde vetten en zijn gezond voor hart- en bloedvaten. Het fijne hiervan is dat je er ook snel een vol gevoel van krijgt. Persoonlijke favorieten zijn walnoten en hazelnoten.
  2.
  Yoghurt. Voeg hier eventueel wat stukjes fruit aan toe. Je kunt er ook rozijntjes of muesli aan toevoegen (weet je nog, die oldskool rode doosjes met het gele zonnetje?). Het fijne van rozijntjes is dat ze lekker zoet zijn en je minder behoefte hebt aan geraffineerde witte suiker. Hoe meer extra’s je aan de yoghurt toevoegt, hoe minder snel je straks weer trek hebt en je vergrijpt aan de lekkere - maar o zo gevaarlijke - Haribo perzikjes.
  3.Verschillende soorten fruit en groenten. Komkommer, cherrytomaten, druiven, appels en bananen zijn makkelijk mee te nemen als tussendoortje, maar zeker ook aardbeien, my all-time favourite. Wat ik ook vaak eet, is stukjes appel met kaneel. Héérlijk! Ook hier geldt: fruit is lekker zoet, dus minder snel behoefte aan ongezonde zoetigheid!
 • Pas je drinkpatroon aan. Drinken doe je heel de dag door. Geeft niks, is goed voor je! Tenzij je de hele dag door frisdrank of andere suikerbommen drinkt. Als je gewend bent om altijd zoete dranken te drinken, is het lastig om in één keer over te gaan op water of thee zonder suiker. Dit hoeft ook niet! Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met het vervangen van de frisdrank door (light) dranken die enkel zoetstof gebruiken. Nu zijn er wel wat geruchten over bepaalde zoetstoffen zoals aspartaam en acesulfaam-k (de welbekende E-nummers E950 en E951). Ze zouden namelijk op lange termijn kankerverwekkend kunnen zijn. Mijn tip is om ervoor te zorgen dat je niet teveel van deze E-nummers binnenkrijgt (hetzelfde geldt voor E621, maar daar heb ik het later nog wel eens over). Een gezond alternatief is om wat siroop (van bijvoorbeeld Karvan Cevitam) of citroensap te vermengen met (bubbeltjes)water, zodat je een soort zelfgemaakte (gezonde!) drank krijgt. Je kunt hier gewoon, maar ook kun je bij de supermarkt citroensap kopen. Is dit te zuur? Voeg dan eventueel wat zoetstof toe. Je zou bijvoorbeeld Stevia kunnen gebruiken (dit is in tegenstelling tot bovengenoemde zoetstoffen een natuurlijke zoetstof).
  Wat ook een gezonde optie is, maar wel wat meer tijd vergt, is het maken van een smoothie of sapje met allerlei soorten fruit en eventueel zelfs groente.
  Drink je altijd thee of koffie met suiker? Gebruik dan weer zoetstof ter vervanging van de suiker. Zelf ben ik niet van de zoetstoffen, maar het is natuurlijk wel érg fijn dat ze er zijn!
Zijn jullie ook bezig met gezond(er) eten? Wat doen en laten jullie om gezonder te zijn? Wat zijn favoriete tussendoortjes? Ik ben benieuwd!

2 opmerkingen:

Héél erg bedankt voor je reactie! ♥